20.11.2017

|

www.index.hr

STRANICA, VRIJEME:

RUBRIKA, EMISIJA:

POVRŠINA,TRAJANJE:

AUTOR:

Hina

Ključne riječi

(potrebna prijava)

Počelo probno emitiranje digitalnog radija - više neće biti smetnji, dodani i novi sadržaji

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u objektu Odašiljača i veza (OiV) na Sljemenu uključio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj preko kojeg signal može primati više od dva milijuna slušatelja 16 radij...

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u objektu Odašiljača i veza (OiV) na Sljemenu uključio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj preko kojeg signal može primati više od dva milijuna slušatelja 16 radij... Foto: FAH

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u objektu Odašiljača i veza (OiV) na Sljemenu uključio prvo probno emitiranje digitalnog radija u Hrvatskoj preko kojeg signal može primati više od dva milijuna slušatelja 16 radijskih postaja na području Zagreba i osam županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Nova digitalna platforma omogućit će slušanje radija bez smetnji i veći broj programa kao i niz pratećih usluga, uključujući tekstualni i grafički prikaz vijesti i prognoze vremena. Radijskim postajama omogućit će dopiranje do više slušatelja nego putem dosadašnjih FM platformi.

"Riječ je o probnom uvođenju digitalnog signala koji će trajati godinu dana i obuhvaćati područje Grada Zagreba i osam županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, dijela Karlovačke i Sisačko-moslavačke te Primorsko-goranske i Istarske. Postojeći FM signal se ne gasi, ali je prostor sužen jer nema prostora za nove nakladnike. Digitalni signal novim će nakladnicima omogućiti rad, a postojećima proširenje i osuvremenjivanje sadržaja" istaknuo je Butković.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ujedno je najavio obnovu odašiljača OiV-a na Sljemenu koji je, kako je kazao, veliki turistički potencijal za Zagreb i Hrvatsku.

Kako je rečeno, Odašiljači i veze počeli su uvoditi digitalni radio u Hrvatsku u skladu sa svjetskim trendovima, što će hrvatskim građanima osigurati mogućnost slušanja radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi koja pruža bolji prijem signala i više sadržaja.

"Ovo je definitivno početak nove ere emitiranja radijskog signala. Očekujem da će nakladnici i svi zainteresirani imati priliku proizvoditi nove sadržaje i građanima ponuditi puno više", rekao je direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

On je zahvalio regulatornim tijelima, naročito Agenciji za elektroničke medije koja je, kako je kazao, prepoznala ideju OiV-a i omogućila brz dolazak do testnog emitiranja digitalnog radija.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz radio, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: radio.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Korisnik usluga ne smije dalje reproducirati i / ili distribuirati dostavljene mu Programske sadržaje medija bez posebnog odobrenja Nositelja prava (DZNAP i HDS-ZAMP)!